Bästa möjliga kalas

Efter en insändare i Göteborgs Posten, vilken var skriven av en lärare som menade5676781-presentforpackning på att föräldrar öppnar upp för mobbing när de inte bjuder alla klassens barn på kalaset – har reaktionerna varit starka. Detta för att föräldrarna främst känner att den ekonomiska möjligheten till ett kalas med alla barnen inte är hållbart, då man ofta behöver lägga flera tusen kronor på kalaset även fast man endast bjuder några.

Och samtidigt som att det är förståeligt hur föräldrarna reagerar, att det är kostsamt med kalas, så går det inte att inte tänka på den pojke eller flicka som inte blir bjuden gång på gång. Det är vanligt förekommande att barn blir uteslutna ur en grupp, att
de blir mobbade och utfrysta, och när det nalkas kalas (vilket det görs 20 gånger per år om det är 20 barn i klassen) är det tydligt vem som inte är populär, och inte blir bjuden. Vad bör en då göra? Ett alternativ kan vara att tillsammans med de andra föräldrarna komma överens om en taktik för att alla barn i alla fall få gå på ett eller flera kalas. Kanske kan det hela delas upp i kalas för tjejer och kalas för killar? Om alla då följer samma exempel blir det inte så svårt. Att sen ordna ett kalas är ju inte heller enkelt, oavsett hur många som kommer. Tårta, lekar och inbjudningskort kan vara ansträngande även för den mamma eller pappa som är hemma med barnet. Men det finns knep för att underlätta, och även för att göra kalaset billigare. Bland annat kan du beställa tårta till kalaset på dintarta, så slipper du själv baka. Då kan du även dekorera den som du själv önskar vilken kan vara en rolig detalj till festen.

Kalas på lekland eller i bowlinghall

En annan idé är att att låta barnen va någon annanstans än hemma. Då blir det mycket lättare att ordna kalaset och dessutom får barnen ha en rolig aktivitet. En vanlig sak är att ha kalaset i en bowlinghall, på McDonalds eller i ett lekland. Fråga ditt barn vad han eller hon föredrar och väg sedan för- och nackdelar mot varandra. Vad är mest prisvärt och hur stor blir ansträngningen? Fler bra tips för kalaset hittar du i den här artikeln.