Bostadsbrist – småbarnsfamiljer drabbas

Sedan 2012 har 18 505 lägenheter förmedlats av de kommunala bostadsbolagen via Boplats med en medelkötid på 3.2 år. Hittills under de första fyra månaderna 2016 ligger medelkötiden på 5.2 år, vill du ha en lägenhet i Haga är det tio års kötid som gäller.

Så skriver Göteborgs Posten om bostadsbristen men siffrorna stämmer för hela Sverige. Det är svårt att få boende, speciellt om man bor i en storstad. Detta är någonting som drabbar många och för ungdomar som behöver någonstans att bo när de studerar går det oftast att lösa korttidsboenden eller gemensamma boenden, men samma sak fungerar inte riktigt för de småbarnsfamiljer som hamnar i samma typ av problem. Istället för man då betala ohyggliga hyror för få kvadratmeter långt utanför stan. Lösningen kanske ändå är att ta ett lånelöfte och köpa en bostadsrätt?

Sedan amorteringskravet trädde i kraft tidigare denna sommar har svenska-pengar litenbostadsmarknaden svalnat av lite. Detta kan även bero på att det är sommar, då det ofta blir lite lugnare på marknaden och inte förrän till hösten eller i början av nästa år kommer vi se den faktiska förändringen. Men om du har möjlighet att köpa en bostad är det trots allt värt det även fast du behöver amortera av den. Det är nämligen mer värt att investera mycket i en bostadsrätt snarare än att lägga pengar på en hyresrätt, eftersom det är pengar du aldrig får tillbaka. Självklart är det dock mycket man måste ha i åtanke när det kommer till att köpa bostadsrätt, främst måste man budgetera så att man har råd med både ränta och amortering samt övriga utgifter som kommer vid köpet. Vissa kan behöva att låna pengar till kontantinsatsen, någonting som kan göra att det blir en något hög månadskostnad men fråga dig själv, i längden – är det inte värt det då? Det mesta tyder på det, kontakta din bank för att få hjälp med beräkningen och läs gärna även denna artikel om bra saker att ha i åtanke när en ska köpa sig en bostadsrätt.