En prins är född

Vi har tidigare skrivit om svenska hjältar – om män och kvinnor som gör någonting för de som har det lite svårare, trots att de inte behöver. Och nu har vi ju faktiskt fått en ny svensk hjälte: Prins Oscar!

Det är Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel som nu har blivit föräldrar för den andra gången, och Estelle har fått sig en lillebror. Babylyckan i Sverige är enorm och under gårdagen var det Oscar som alla pratade om. Prins Oscars fullständiga namn är Oscar Carl Olov och han har redan hunnit bli tilldelad titeln Hertig av Skåne.

Vem är barnet likt?

Prins Daniel, den nya prinsens fader, sa under presskonferensen att han är lik sin 11485624-kronprinsessan-victoriamor men läkaren som förlöste barnet menade snarare att den nyfödde var mer lik sin stora syster – och stadsfrun Kristine Von Blixten-Finecke säger att det är morfar han är mest lik. Det råder med andra ord delade meningar vem han är lik, men egentligen så spelar det inte så stor roll? Det kommer mest troligt ändå att visa sig med tiden, men det är sant att det blir det allt mer spännande att se vem av de som uttalat sig som har mest rätt. Kanske är han lik alla? Förlossningen ska ha gått bra, barnet ska ha vägt 3655 gram och varit 52 cm lång vilket är helt normalt. Och om vi ska tro på vad Urban Ahlin säger är han riktigt söt:
– Han är exceptionellt gullig. Jag måste säga att han är lik både mor och far, sade riksdagens talman Urban Ahlin (S) under förmiddagens presskonferens.

Prinsens framtid

Hur Prins Oscars liv kommer att se ut kan vi än inte veta, men redan som nyfödd axlar han ett ansvar att representera Sverige. Som tur är har han stabila föräldrar och kommer mest troligt att ha en lysande framtid. Snart kommer ju även den äldre prinsen, Carl-Philip, syster till kronprinsessan också att få barn. Det är hans fru Sofia som är gravid och barnet kommer att komma alldeles snart.