Familjen tog in Liibaan


Ungdomar som är kvar i asylsökningsprocessen när de fyller 18 år kan det bli tufft för. Kommunen tar där inget ansvar för bostad, men tur är det att det finns medmänniskor som tar emot många av ungdomarna med öppna armar. Liibaan fick på detta vis ett nytt hem hos familjen Skoglund.

Tidigare inlägg handlade om att småbarnsfamiljer drabbas hårt av bostadsbristen. Men det är inte bara dem som har problem med att få ett boende. Flyktingfrågan och många asylsökande barn har lett till att varken bostäder eller tillräckligt stöd finns för asylsökande ungdomar i landet.

Fick ett nytt hemmigrationsverket, stödfamiljer

Migrationsverket har anläggningsboenden där unga asylsökande kan placeras, men det är inte sällan väldigt långt borta från de orter där de tidigare bott. Depressioner och utanförskap i samhället ökar om man inte blir placerad på en plats där man har goda möjligheter till utveckling. I GP kan man läsa om att 18-åriga Liibaan Abdullahi Macalin som fick ett nytt hem hos familjen Skoglund. Detta genom att de ställde upp som frivilligföräldrar och öppnat upp sitt hem för ungdomar som behöver stöd och boende. Detta gör familjen utan att få någon ersättning. Fler sådana medmänniskor behövs för att asylsökande ungdomar som förmodligen redan varit med om massor av jobbiga saker, ska kunna slussas in i samhället och känna trygghet i väntan på asyl. För många ungdomar kan det handla om liv eller död, och det är också därför familjen Skoglund aktivt deltagit i frågan. Kommunen tar inget ansvar där och många av Migrationsverkets boenden larmar om desperata ungdomar som inte orkar leva längre på grund av utanförskap.

”Jag har varit i Sverige i två och ett halvt år och jag hoppas få stanna här, säger han. Jag var 16 år när jag kom hit och jag flydde för att rädda mitt liv. För att överleva.” Säger Liibaan till tidningen.