Att inreda ett barnrum

Vi har börjat fundera på hur vi ska inreda vår dotters rum. Det gäller att se upp för en del fallgropar om det ska bli ett rum att växa i, som vi inte behöver renovera särskilt ofta. Det kommer vi nämligen inte att orka.

Om man googlar ordet barnrum, eller läser inredningstidningar, går man snabbt vilse. Man kommer att hitta bild på bild som påminner om barnrumsbilderna i det här reportaget. Och det är ju fina rum som paret på Östermalm har ordnat till sina barn, inget snack om den saken. Men man kan fråga sig vad det har kostat att göra i ordning rummen, och framför allt kan man fråga sig hur mycket de kommer att ha lagt ned på rummen innan det är dags att flytta hemifrån.

Vi har tänkt på ett annat sätt. Vi har förvisso inte bestämt alla detaljer än, men vi har kommit fram till att det ska vara ett rum som enkelt kan hänga med i lillans utveckling, och funka lika bra för att leka med My Little Pony när hon är fem, som för att chatta (eller vad nu framtidens tonåringar kommer att göra) med folk i Kina när hon är 13.

Hur kommer vi att göra?

Alltså kommer vi inte att tapetsera med Hello Kitty-tapeter, vi kommer inte att bygga någon prinsessäng, och vi kommer inte att köpa knubbiga barnmöbler på IKEA. Troligen kommer vi att köpa ett gammalt soffbord, eller något annat lågt bord, och en stol i barnstorlek på Myrorna eller på någon auktion. De får funka som ritmöbler till en början. När hon blir äldre och större köper vi ett riktigt skrivbord.

Och vi kommer att fokusera på förvaring redan från början, flexibel förvaring som kan rymma såväl leksaker som böcker eller sportutrustning. Det betyder rejäla skåp och hyllor med flyttbara hyllplan, som är lätta att anpassa när behoven förändras.

Slutligen anser vi att såväl barn som ungdomar mår bäst av att röra på sig, även när de är inomhus. Därför kommer vi att montera en ribbstol på väggen. Det är faktiskt inte så svårt att få tag i en till ett bra pris på exempelvis Blocket.

Ribbstol