Höstens virus och influensor

Nu när hösten är här börjar vi komma in i sjuktider på förskolor och skolor. Vissa av åkommorna behöver barnen stanna hemma om de blir drabbade av, och andra går bra att gå till skolan med.

149358-taking-temperature

Barn med så kallade höstblåsor kan skickas till skolan utan att smitta andra, uppger Sydsvenskan. Höstblåsorna är en vanlig åkomma och även om de ser otäcka ut så är det ingen sjukdom som man behöver undvika, och därför säger doktorer att det inte finns några skäl att hålla sig hemma. Dessa höstblåsor orsakas av virus och drabbar barn under 10 år. Sjukdomen gör så att man får blåsor i och runt munnen, men de förekommer ibland även på fötter och händer.

Hemma med vinterkräksjukan

Även om höstblåsorna är helt ofarliga och man kan gå till skolan med dem, drabbas barnen ofta av andra lite mer allvarliga åkommor under hösten. En åkomma som man verkligen inte bör gå till skolan med är vinterkräksjukan. Förskolorna och skolorna brukar till och med rekommendera att barn som har smittade syskon också bör stanna hemma för att undvika att smittan sprids, skriver Jnytt. Är det mamma eller pappa som är smittade gäller samma sak för barnen.

Noga med hygienen

För att undvika att ens barn blir smittade av de influensor och virus som är vanliga under höst och vinter, finns en del tips. Till att börja med är det bra om man fyller på sitt förråd med värktabletter och andra bra apoteksprodukter. Dessa kan man beställa hem på nätet hos exempelvis apomera.se. Ett annat bra tips kan vara att se till att barnen är noga med handhygienen och undviker kontakt med andra barn.

”Tvätta händerna noga med tvål och vatten, särskilt innan måltider och efter toalettbesök.” Läs mer.