Orättvist med dyra studentmössor

Många familjer har det knapert med ekonomin och detta är något som blir extra kännbart vid olika typer av högtider såsom vid jul, födelsedagar och studentfiranden – och just när det kommer till att upprätthålla studenttraditionerna så är det många som rasar mot det höga priserna.

”– Det är jättedyrt”

Idag finns det många familjer som inte har det bra ställt ekonomiskt och det finns fler fattiga familjer än man kanske tror. Och vid olika högtider är det just dessa familjer som blir extra utsatta, speciellt när det kommer till den sortens högtider där alla förväntas spendera dyra pengar. Såsom när det är dags att ta studenten med mösspåtagning och allt vad det innebär. Men det är det flera elever som rasar mot och i en intervju med en elev på Wargentinskolan, där traditionen att ha på sig en studentmössa är stark och redan nu är man igång med att sälja studentsaker på skolan inför nästa års examensklass. Men att priserna för mössorna är så dyra det många som reagerar på, och en tjej som Sveriges Radio pratar med säger bland annat att den som inte vill, kan eller har råd att köpa en mössa i 1000-kronorsklassen faktiskt riskerar att betraktas som snål, fattig eller som rent av som en outsider.

Elever på skolan säljer, inte företagen

Något som är intressant i sammanhanget är att det inte är tillåtet för student-företagen att själva sälja sina prylar på skolan, så i stället har de rekryterat populära elever till att göra detta. Det är dessa elever som skriver upp vilka mössor som ska beställas och ordnar mössprovningarna. Så om man inte har köpt den dyra mössan är det många som kommer få reda på detta – och det är detta som är det orättvisa i sammanhanget efter som den som inte ha råd genast blir utpekad.