Säker badstund med barnen

De flesta barn tycker om att bada och tycker att det är ett sant nöje när de får plaska runt i vattnet. När de är mycket små kan det dock vara ett gissel att få dem att gå med på att bada. Att bada badkar är ofta mycket roligare än att ta en dusch och det kan vara lättare att övertala barnen att hålla sig rena när de får ta ett bad i stället för att ta en dusch.

Som vuxen är det dock viktigt att man alltid ser till att hålla barnet under uppsikt när barnet ska bada badkar. Det har givetvis att göra med säkerhetsrisk och barn kan vara ganska vilda när det kommer till att bada.

Lämna inte barnen ensamma i badet

Små barn bör man aldrig lämna ensamma i badkaret och när de börjar bli lite äldre. 7 år och upp kan de ofta bada själva en kort stund. Många barn tycker dock att det är roligt att ha med sig leksaker i badet eller till och med få en saga läst för sig och om man vill göra bad till något positivt är detta saker man kan göra för att göra det roligare att bada.

Många barn tycker dessutom om att bada tillsammans med sina syskon eller med en kompis när de är i småbarnsåldern för att det helt enkelt är roligare. För barn är nakenhet sällan något skamfullt utan det är de vuxna som lär barnen att skyla sina kroppar. Därför är det inte konstigt alls när ett barn vill bada tillsammans med sina vänner, syskon eller till och med sina föräldrar. Om detta är något som man som vuxen känner sig obekväm med kan man kolla med det andra barnets föräldrar för att se om de vill närvara också.

Bra att tänka på:

  • Håll ditt barn under uppsikt
  • Låt barnet själv välja badprodukter för att göra det roligare
  • Solskydd vid barn utomhus

Många barn tycker dessutom om att bada utomhus i pooler. Idag är en barnpool inte speciellt dyr alls och om du som vuxen har problem med att få ditt barn att hålla sig rent kan en barnpool utomhus göra susen. Det kan helt enkelt vara roligare att bada utomhus än det är att bada inomhus.