Servera rätt dryck på kalaset

Dags för fest utan barn och barnens kompisar? Då är det hög tid att plocka undan saft och läskeblaska och servera något som vuxna tycker om att dricka – här är tipsen.

Som förälder är det lätta att fastna i barnbubblan och bara kalasa på barnens födelsedagar och annat. Men man ska inte glömma bort att ni inte bara är föräldrar. Ni är människor också. Kom ihåg att god tårta och ännu godare dryck inte bara är roligt för barn att unna sig då och då. Även vuxna mår bra av att kalasa till det någon gång ibland. Så varför inte lämna barnen hos svärföräldrarna och bjuda över grannarna på middag med ett glas gottigt till? Det finns massor av goda drycker för föräldrar som inte för tankarna till sockerkickar och hål i tänderna. Men vad ska man dricka? En klassiker som Dagens Nyheter tipsar om är champagnen, vilket man beskriver som följer:

Det finns inget tydligare tecken på kalas än ljudet av en champagnekork. Bubblornas effekt må vara psykologisk men ack så viktig för festkänslan! En annan fördel med friska mousserande viner är att de tack vare hög syra är gångbara till en bred repertoar av mat. Framförallt passar torra bubbelviner till mat med fet, gräddig eller oljig karaktär då vinets syra skär som ett rakblad genom fettet. Du bör dock se upp med mat med sting i då kolsyran i vinet tenderar att förstärka upplevelsen av kryddhetta från till exempel chili. – Dagens Nyheter

Viktigaste när ni väljer både mat och dryck en barnfri afton är att ni just väljer saker och ting som inte skulle serveras på ett barns kalas. Förutom tårtan då, den har ingen åldersgräns. Men varför inte servera en Beuboeuf bourguignon med ett mustigt rött vin till, eller kanske en halstrad röding med citronmeliss och potatispuré med lite iblandade rotsaker? Plocka undan barnsakerna för en kväll och ta vara på ert sociala liv – det är något som varje förälder behöver någon gång om året i alla fall.