Större bostad vid tillökning

Att skaffa barn kostar pengar. Men en utav de allra största kostnaden när man blir fler är att behöva flytta till en större bostad. Ekonomer varnar dock för att höja omkostnaderna när man får lägre inkomster direkt efter att barnet är fött.

En uträkning som Metro skriver om visar att kostnaden för ett barn till dess att det fyller 18 år är en miljon kronor. I den uträkningen tar man med allt från födelsedagspresenter och julklappar, till förlorad arbetsinkomst för föräldrarna. De absolut största posterna som bidrar till att få upp den totala summan är dock de nödvändiga levnadskostnaderna, barnomsorgskostnaden och behovet av större bostad.

Vänta med att flytta230740-two-kids-drawing-a-home

Just det här med större bostad är något som många är beroende av när de skaffar ett eller flera barn. Men experter säger att det är dumt att flytta till en större bostad precis när man fått barn och att man ska vänta till dessa att barnen blir äldre. Ofta är det nämligen så att man faktiskt har plats med att ha en bebis i sin mindre bostad. I Göteborgs-Posten kan man läsa att man bör undvika att höja sina omkostnader just då man får lägre inkomster. Detta är ett av de bästa tipsen som experter ger för att klara sig bra ekonomiskt när man är föräldraledig.

Få ner kostnaderna

Men bor man väldigt litet och känner att behovet av en större bostad är för stort för att helt strunta i det, kan man dra ner på de kostnader som en flytt kan innebära. Till exempel kan man få ner mäklarens arvode vid försäljning en del. Detta kan man göra genom att jämför mäklararvode hos mäklarofferter.se. Vill man läsa mer om vilka mäklarfirmor som är representerade på hemsidan kan man exempelvis klicka här.